Моето търпение ще победи Вашето лукавство.  Така се обърна главният

...
Моето търпение ще победи Вашето лукавство.  Така се обърна главният
Коментари Харесай

Гешев към БСП: Моето търпение ще победи Вашето лукавство

" Моето самообладание ще победи Вашето коварство. "   Така се обърна основният прокурор Иван Гешев към депутатите от Българска социалистическа партия, раздразнителен от напомнянията на Явор Божанков за всички случаи с съмнения за корупция, които са били заметени от държавното обвиняване. Гешев разясни, че по този начин се е обърнал Христос към фарисеите, а всички изказвания на Божанков са фактологически неточни. 

Преди това Божанков му сподели, че държавното обвиняване е изключително интензивно в някои случаи и подозрително пасивно в други. Че е нужна промяна, която да ограничи пълномощията на основния прокурор и да вкара ефикасен механизъм за следствието му. И че е нужна освен систематична, само че и лична смяна.

" Записи, фотоси, шкафчета, всички ги видяха, единствено Вие заключихте, че не са достоверни ", уточни депутатът, очевидно визирайки всички проблеми, свързани с водача на ГЕРБ Бойко Борисов, по които прокуратурата на процедура отхвърля да работи.  " Пред прокуратурата не престават да стоят същите проблеми ", уточни Божанков. И продължи, че продължава да тежи подозрението чии са буквите " Директива за птиците " по делото КТБ - 10 ли е, " държавно дружество ли е " (преди дни Гешев позволи това).

Накрая депутатът още веднъж настоя за оставката на Гешев (за разлика от соцлидерката Корнелия Нинова, която също взе участие в срещата, само че се ограничи до апели към Гешев да работи по Наказателен кодекс и НПК).

Божанков обърна внимание на Гешев и че не стопира да приказва за бум на телефонните измами и проведената престъпност, само че че не дава конкретни цифри и по този начин в последна сметка се пробва " да припише казуса на политическата система " поради закриването на спецправосъдието. " Няма законодателна пречка да работите. Говорим за самоцензура, която си налагате като държавно обвиняване и Вие като държавен прокурор ", заключи Божанков.

Гешев му отвърна, че като го слуша, няма спомен да е участвал на тези събития. Че Божанков приказва без конкретика и с жълтина. " Може да не помните, щото си водите преписка с пиара на Борисов ", репликира го Божанков,. " Няма по какъв начин да разясня политическо изявление с юридически термини. Вашето изявление не почива на Конституцията и законите. Аз не бих си разрешил да желая Вашата оставка ", уточни Гешев и тогава вкара цитата от Христос.

В рецензиите към основния прокурор се включи и Кристиан Вигенин. Той му изясни, че възприема дейностите на Гешев като негово искане депутатите да спрат да го подлагат на критика и да не обръщат внимание на това, което прави, а са разискват какво в бъдеще може да се направи. " Това няма по какъв начин да стане. Ако приказваме за нарушено възприятие за правдивост, повода е в чувството за изборно правораздаване. То не е подстрекателство, а нещо, което хората виждат и изпитват. Твърде постоянно правораздаването се употребява, с цел да се сложи чадър над едни и да се преследват други. А не да се реализира правдивост ", сподели Вигенин на Гешев. А той му отговори, че е най-критикуваният човек в най-новата история на България и не се опасява от рецензии.

" Ако ние не решим проблемите на жителите, те ще изискат решение по метод, който е противен за всички. Историята го е посочила ", уточни Гешев гражданската позиция.

Божанков го попита и дали е чел Библията и дали е набожен християнин, защото постоянно " реферира към Христос ". Гешев изясни, че има вяра, че всеки набожен човек е инструмент на Господ. " Не съм чел цялата Библия, чета я. Не мога да преценява. Мисля, че съм набожен, само че дали съм набожен, не знам ", продължи той. А Божанков му предложи да намерения по какъв начин се връзва аления конец, който носи на китката си в подтекста на Библията (тя не позволява суеверия, б.а.) " С два конеца съм ", сподели му Гешев двете си китки и още веднъж се възмути, че диалогът се е принизил до това равнище. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР